Duyuru

Yeşilay’ın 5. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın Kazananları Belli Oldu

Yeşilay’ın organize ettiği 5. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın kazananları, Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden Ömer Ümran Özdenören, Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı ve Yarışma Jüri Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreninde açıklandı. Törende konuşan Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, “Sinemanın kapsayıcı dili ve görsel gücü sayesinde gençlerin gözünden bağımlılığı görüp, farklı hedef kitlelere bağımlılığın zararlarını anlatmış olacağız” dedi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ömer Ümran Özdenören yarışmaya destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtirken; Prof. Dr. Peyami Çelikcan ise “Ödül alan arkadaşlarımız artık birer Yeşilay gönüllüsü, bundan sonraki hayatlarında da Yeşilay’ın mücadelesine destek olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşilay’ın bu yıl 5’inci kez düzenlediği Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın kazananları düzenlene ödül töreninde açıklandı. T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla ve “Gençlerin Gözünden Uyuşturucu Madde Bağımlılığı” temasıyla düzenlenen yarışmaya 244 eser başvurdu. Kurmaca kategorisinde birincilik ödülü “Kanalıma Hoş Geldiniz” filmiyle Zeynep Sönmez’in, ikincilik ödülü “Karanlıkta” filmiyle Şevval Tandoğan’ın ve üçüncülük ödülü “İçimdeki Ben” filmiyle Erhan Apaydın’ın olurken; belgesel kategorisinde Engin Can Aksu “Şimdiki Aklım Olsaydı” ile birinci, Ziya Değer “Diyar-ı Kurtuluş” ile ikinci ve Burçak Tanrıverdi “27” ile üçüncü oldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne “Bihaber” filmiyle Ozan H. Yalçınsoy layık görülürken; Halkın Favorisi 100. Yıl Özel Ödülü ise “Düşüş” filmiyle Türkan Can Çekerol’a verildi.

Önceki senelerde Sağlıklı Fikirler Kısa Film Senaryo Yarışması olarak düzenlenen ve bu sene itibariyle Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması olarak yolculuğuna devam eden yarışmaya  gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirten Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç şunları söyledi:
“Yeşilay olarak 101 yıldır gece gündüz, yaz kış bağımlılıklarla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu mücadelede karşılaştığımız iki büyük problem var: Bunlardan biri insan dediğimiz yapının çok boyutlu olması, ikincisi bağımlılığın çok kompleks bir problem olması. Bu nedenle insanı ve bağımlılıkları iyi anlamak gerekiyor. Bağımlılığa giden yollara set çekebilmek, insanın doğduğu gibi bağımsız kalmasını sağlamak için tek yol akla hitap etmek değil. İnsanların gözüne, gönlüne de hitap etmek gerekiyor. Bunun için de farklı hedef kitlelerle aynı dili konuşmamız önemli. Sinema bu konuda bize alternatifi olmayan avantajlar sunuyor. Sinemanın kapsayıcı dili ve görsel gücü sayesinde gençlerin gözünden bağımlılığı görüp, farklı hedef kitlelere bağımlılığı anlatmış olacağız. Bu nedenle Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nı çok önemsiyoruz. 244 gencimiz mücadelemize el verdi, emek verdi. Onlar sayesinde insana ülkemizde ve dünyada on binlerce ulaşacağız. Dereceye giren eserler sadece burada kalmayacak, 81 ülkede de var olan Ülke Yeşilaylarımız ile insanlara sunulacak. Kıymetli jüri üyelerimize ve destekleri için Sinema Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Dereceye giren arkadaşlarımızı ve bütün katılımcılarımızı da tebrik ediyorum.”

Yarışmaya destek vermekten mutluluk duyduklarını belirten T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ömer Ümran Özdenören ise, “Yeşilay’a yarışmanın düzenlenmesindeki emekleri için çok teşekkür ediyorum. Ön eleme sonrasında finale kalan eserler de çok iyi seçilmişti. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi.

Gençler hem kendi farkındalıklarına hem toplumsal farkındalığa katkı sağlıyor

Yeşilay’ın 5’incisini düzenlediği yarışmanın bu format değiştirerek yola devam ettiğini belirten Yarışma Jüri Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan şunları ifade etti:
“Bu seneye kadar Sağlıklı Fikirler Yarışması kapsamında senaryoları destekliyorduk. Sinema Genel Müdürlüğü’nün de destekleriyle profesyonel ekiplerle ödül alan senaryoların yapımını gerçekleştirdik, Yeşilay’ın çalışmalarında kullandık. Bu sene artık kısa film yarışması olarak yola devam ediyoruz. Üniversite öğrencileri artık bağımlılıkla mücadele ve bağımlılık sorunları ile ilgili fikirlerini filme dönüştürerek yarışmaya katılabiliyor. Yeşilay 101 yıldır bağımlılıkla mücadele eden Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri. Önleyici çalışmaların önemine inanan ve bu konuda projeler gerçekleştiren bir kurum. Tütün, alkol, madde ve davranışsal bağımlılıklarla mücadele ediyor. Yeşilay gönüllüleri olarak biz de bu mücadelenin güçlenmesi için toplumun farklı kesimlerinde farkındalık oluşturmanın çok etkili olduğuna inanıyoruz. Kısa film yarışmamız açısından baktığımızda da yarışmaya katılan ekipler aylarca bu sorun üzerine çalışıyor, araştırıyor, gözlemde bulunuyor ve filmleri çekiyor. Kendi farkındalık düzeylerinin yanı sıra toplumun farkındalığına da katkı sağlıyorlar. Başvuran filmlerin çok etkileyici, çarpıcı olduğunu söyleyebilirim. Ödül alan arkadaşlarımız artık birer Yeşilay gönüllüsü, bundan sonraki hayatlarında da Yeşilay’ın mücadelesine destek olmalarını bekliyoruz.”

Genç sinemacılar toplam 80 bin TL’lik ödülün sahibi oldu

Yarışmaya Türkiye genelinde ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören öğrenciler başvurdu. Eserler, Prof. Dr. Peyami Çelikcan başkanlığında toplanan ve Türkiye’nin önemli üniversitelerinden sinema ve TV öğretim üyeleri, sinema eleştirmenleri, başarılı yönetmen Derviş Zaim gibi isimlerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi.


Yarışmada, belgesel ve kurmaca kategorilerinde birinciler 15 bin TL, ikinciler 10 bin TL ve üçüncüler 5 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. 5 bin 871 kişinin oy kullandığı oylamada yüzde en yüksek oy ile “halkın favorisi” seçilen eser sahibine 5 Bin TL ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görülen eserin sahibine de 15 bin TL ödül verildi.

Yarışmada ödül almaya hak kazanan eserler https://www.youtube.com/1920yesilay adresinde videolar bölümünden izlenebiliyor.